Zakaj konkurenčnost

Zakaj konkurenčnost

 

Innovation Scoreboard 2011 
Objavljena  je nova raziskava inovativnosti v Evropski uniji - Innovation Scoreboard 2011 
Evropska komisija je v prvi polovici februarja objavila pregled uspešnosti Unije inovacij za leto 2011- Innovation Union Scoreboard 2011. Slovenija kot inovacijska sledilka zaseda 12. mesto med državami EU-27, tik pod povprečjem le-teh.

WEF The Global Competitiveness Report 2011-2012
The Global Competitiveness Report 2011-2012 continues to stand out as one of the world's most comprehensive and respected assessment of countries' competitiveness. Produced in collaboration with leading academics and a global network of research institutes, The Report provides users with a comprehensive assessment of their strengths and weaknesses related to national competitiveness using the Global Competitiveness Index as the main methodology.
The 2011 Survey captures the perceptions of over 13,000 business leaders from the featured 142 economies.

Inovacije – povezovanje  - transformacija: Osrednja tema letošnjega vrha Svetovne Banke  
Avtor objave: Franc Bračun, Abanka
Osrednja tema letošnjega vrha Svetovne Banke  so bile tri besede: inovacije – povezovanje  - transformacija ( ICT Innovate-Connect-Transform), kjer je cilj z inovacijami omogočiti preobrazbo izvajanja storitev in odgovornosti. Po informacijah Inštituta Svetovne Banke, "so seje vrha skupno prizadevanje podjetniške mreže za trajnostni razvoj, razvojne mreže za finance in razvoj zasebnega sektorja ter Inštituta Svetovne banke, na kar kaže vsesplošna razširjenost predstavitev na temo  ICT na področju razvoja in znanja, ki so na dnevnem redu danes."

Primerjava inovacijske uspešnosti EU z ostalimi velikimi gospodarstvi
Avtor objave: Franc Bračun

V začetku februarja je bilo objavljeno novo poročilo "INNOVATION UNION SCOREBOARD 2010" , ki primerja inovacijsko uspešnost držav članic Evropske unije, hitro razvijajočih se držav, kot sta Brazilija in Kitajska, ter ZDA in Japonske. Vsaki državi je bila dodeljena ocena, ki temelji na različnih nacionalnih pokazateljih inovativnosti, ki vključujejo število patentov, doktoratov in podobno. Več o tem ....

 

Pipistrel med evropsko podjetniško smetano

Med več kot 15.000 prijavljenimi podjetji je ajdovska družba Pipistrel dobila priznanje European Business Award za najbolj inovativno podjetje v Evropi.

Globok padec Slovenije v novi raziskavi o konkurenčnosti

Med vsemi članicami EU-ja se Slovenija uvršča na 17. mesto, med članicami evroobmočja pa so za Slovenijo le Portugalska, Italija, Slovaška in Grčija.  Več...

Ključen cilj ministrstva izboljšati konkurenčnost

"Naš ključen cilj je spodbuditi razvojno aktivnost in predvsem izboljšati konkurenčnost slovenskega gospodarstva"

 

Zlom slovenske konkurenčnosti

Slovenija je na novi lestvici konkurenčnosti od lani izgubila kar 20 mest, največ med 58 državami v merjenju, in končala na 52. mestu.